Feestdagen
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Dave
04 Januari 2009 | Chili, Santiago de Chile
Bedankt voor de berichtjes op mijn site!:) Leuk!
Afgelopen 2 weken heb ik me minder bezig gehouden met de omgeving maar heb ik me bezig gehouden met feestdagen. De tulpen beginnen ondertussen snel rijper te worden en afgelopen vrijdag zijn we begonnen met pellen, dit betekent dat er ook op zaterdag gewerkt gaat worden en dat ik minder vrije dagen heb. Mede hierdoor en omdat ik al heel veel van de dichtbije omgeving heb gezien staan er de komende tijd wat minder plannen op de agenda. De zondag zal ik meestal gebruiken om te slapen en om aan mijn stageverslag te werken. Wel heb ik afgelopen 2 weken twee interessante feestdagen mee gemaakt: Kerst en de jaarwisseling.
De kerst heb ik gelukkig bij een Nederlands gezin kunnen vieren. SB is in handen van een grote Nederlandse aandeelhouder en deze was samen met zijn vriendin en ouders overgekomen naar Chili. Met deze mensen ben ik kerstavond naar de kerk geweest in Entre Lagos: een leuke kerstmis met precies dezelfde liedjes en opbouw en gesprekken als bij een Nederlandse viering alleen dan in een andere taal. Ze hadden mij uitgenodigd om te blijven slapen, dus toen we thuis waren een biertje gedronken en bed ingestapt om lekker lang uit te slapen. Om 11uur ongeveer zaten we weer aan het ontbijt en daarna aan de pisco sour: een echt Chileens drankje met 40% alcahol! Ik ben daarna gaan zwemmen in het meer waar het huisje aan gelegen was. In de middag kwam de broer langs van de vriendin van de baas die hier al een tijd in Chili woont. Deze jongen had 3 stierenballen meegenomen, daar stond ik wel even van te kijken. Met een hoop vreemde gevoelens in mijn maag heb ik ze klaargemaakt zien worden in wijn op een koekenpan. Nouja, en toen ze klaar waren heb ik er maar een stukje van geprobeerd en ondanks alle vreemde gevoelens in mijn buik smaakte het erg lekker: als malse kip! Hierna nog even gaan zwemmen en toen werd de BBQ aangestoken. ’S Avonds om 10 uur ben ik weer naar huis toegegaan. Mijn kerst heb ik beleefd als een interessante maar rare ervaring zonder familie of vrienden. Ook helpt de temperatuur natuurlijk niet echt mee aan mijn kerstgevoel: geen korte nachten maar heel veel zon. De activiteiten als zwemmen en bbq’en pasten ook niet bij mijn kerstgevoel. Maar alles bij elkaar was het wel heel gezellig en een goede ervaring. Op tweede kerstdag werd er hier gewoon lekker gewerkt, dus ook voor mij en ik mocht me niet aan mijn Nederlandse gewoontes houden.
Na de kerstdag dan ook maar de jaarwisseling: Na de kerst is er hier een Nederlander geland die rooiwerk doet voor SB, met deze jongen ben ik naar de hotel de Termas geweest in Puyehue op oudjaarsdag. www.puyehue.nl Rond 6uur waren we daar en toen ben ik even in bad gestapt omdat ik nog vuil was van het werken, toen werd ik al gestoord voor een fruitmand en even later werd er nog een cake gebracht op mijn luxe kamer. Het hotel is een van de luxeste hotels in Chili en wij mochten daar all inclusive verblijven op eigen kosten met korting van SB. ’s Avonds erg luxe gegeten in het hotel en daarna de kroeg in gestapt met die jongen. Het hotel wordt gemanaged door een Nederlander en die kwam er ook nog gezellig bij zitten. Overigens heb ik om 8uur Chileense tijd ook nog even contact op genomen met het thuisfront om ze een gelukkig Nieuwjaar te wensen: voor mij begon het 4uur later. Nouja, toen tot 4uur in de kroeg gezeten met die Nederlandse jongen, die manager en nog een andere (Chileense) manager: Dus het gesprek ging over in het Engels. Leuk na een paar biertjes! In veel plaatsen in Chili kennen ze niet echt de jaarwisseling in grote zin: het is vaak een familiegelegenheid zonder vuurwerk aangezien dit verboden is voor particulieren. Gemeentes en grote bedrijven mogen dit wel doen, maar de Termas mocht het niet vanwege bosbrandgevoeligheid. De jaarwisseling in het hotel was wel interessant voor Chilenen: een bandje en veel dansende rijke Chileense gezinnen. Was wel leuk om te zien! Deze families gedroegen zich ook erg interessant!
Op nieuwjaarsdag ben ik laat opgestaan, heb ik geluncht en ben daarna het zwembad ingedoken van het hotel. Het hotel is gebouwd op een grote warm water bron dat opgewarmd wordt door vulkanische stromen of iets dergelijks. Ik heb dus lekker gezwommen in warm water in het buiten en binnen bad. Toen om 5uur het hotel uitgegaan en terug naar mijn eigen kamer een eindje verderop. Ik heb genoten van mijn oud en nieuw aangezien ik zo een oud en nieuw nog nooit heb meegemaakt waardoor het een geweldige ervaring was. Zeker om in zo een mooi en groot hotel te slapen all inclusive is zeker leuk. (de rekening daarna wat minder) Het voelde alleen niet echt als jaarwisseling maar gewoon als een leuke ervaring!
De volgende dag stond ik gewoon lekker tussen de tulpen in, wat bij ons normaal in de zomer gebeurt dus dan voel je helemaal niet meer dat het Nieuwjaar is. De Chilenen hebben een hele toffe manier van elkaar Nieuwjaar wensen, wat ze doen met een goede knuffel. De vrouwen hier werden wel rood van mijn manier van gelukkig nieuwjaarwensen. Wellicht kunnen we de Nederlandse manier en Chileense manier koppelen: de mannen elkaar knuffelen en de vrouwen lekker 3 zoenen blijven geven. Geeft wel een gezellig gezicht als je een heel groot bedrijf heb, zoals SB is.
Voor de Chileense collega’s waarmee ik werk en waar ik aan vertelde waar ik oud en nieuw had gewerkt was het toch wel heel schrikwekkend om te horen dat ik naar de Termas was geweest. Dat is een plek dat voor normale chilenen nooit te betalen is en daarom durfde ik het ook niet altijd te zeggen tegen iedereen aangezien je je dan eigenlijk een beetje schaamt wat je gedaan heb. Maarja, wel lief dat ze toch vragen waar ik mijn jaarwisseling heb gevraagd.
Oja, de 28ste was een feestdag in Chili, zoals ik een keer had gezegd in mijn berichten: een soort nationale 1-april dag maar dan op 28december. Nou, ik heb dus werkelijk waar niets van deze dag meegekregen, wie weet hebben ze wel zo een goede grap uitgehaald dat ik hem nog steeds niet door heb.
Nou, de komende tijd zal ik lekker druk zijn met werken en wat minder met heen en weer reizen naar mooie plekjes! Vandaag uitgerekend dat ik hier toch alweer 8 weken zit en dat ik nog 12 weken te gaan heb! Over 8 weken zal ik mijn vleugels uitslaan naar het koude zuiden om Patagonie te gaan bewonderen. Maar daarvoor nog van de natuur en het bedrijf hier genieten!
Tot de volgende keer weer, waarbij ik misschien een verhaal vertel over paardrijden of over een waterval of over een vulkaan wat ik nog steeds op het programma heb staan.
Dave.
PS: De bruine bonen smaken ook in Chili goed!
05 Januari 2009 - 13:49
SINAS:
Hoppa! Weer de eerste!
Zo Dave dat Pisco Sour is nog eens wat anders dan Jip en Janneke Champagne! En stierenballen zijn geen oliebollen!
O, ik kijg een log-off warning mn tjid zit er op hier. Tot later -
05 Januari 2009 - 20:45
Annemieke:
Wat een verhaal weer, nogmaals een hele andere decembermaand dan hier.
goed te lezen dat je ervan geniet. -
06 Januari 2009 - 13:45
SINAS:
Daar ben ik weer even...
Gisteren door de stevige wind aanvoelstemperatuur -10, vannacht officieel -10, met andere woorden: het is koud hier!!
Op de baan ligt een ijsplaat van enkele milimeters dik en dat geldt ook voor de kogelbak!
Dus geniet van het mooie weer daar! -
06 Januari 2009 - 22:10
Hein:
Typ hier je bericht -
08 Januari 2009 - 01:15
Nienke:
Klinkt goed allemaal, het is inderdaad maar raar om oud en nieuw en kerst in de warmte te vieren! Spreek je vast binnenkort wel weer via msn! -
09 Januari 2009 - 08:16
Simone Van Tol:
Hoi Dave,
Zo af en toe ga ik even naar je site om te lezen wat je allemaal beleefd.
Volgens mij heb jij het uitstekend naar je zin.
Ik wil je graag nog de allebeste wensen toewensen. Hier gaat alles gewoon zijn gangetje en is het lang niet zo boeiend als bij jou. Nog heel veel plezier! -
10 Januari 2009 - 18:57
Maikeltje:
Eej Dave,
Jij ook nog de beste wensen, beter laat dan nooit;) Lukt het 'n beetje met je opdracht daar? Komen dr interessante dingen uit?
Morgenavond ga ik vertrekken, ik hou je op de hoogte.
Groetjes -
11 Januari 2009 - 20:15
Tante Nel:
He Dave,
Wat een geweldige verhalen. Leuk om te lezen van onze neef.
Goed dat je ook nog naar Patagonie g,dat moet echt heel mooi zijn.
Dave, beetje laat, maar nog de allerbeste wensen voor 2009. De tijd vliegt hier, vooral nu er ijs ligt. Raar he, wij waren in november vorig jaar in Afrika, was ook al zo vreemd van 30 naar 3 graden en dan opeens Sinterklaas en Kerst.
Maar alles heeft zijn charme. Een goeie tijd daar en ik blijf je volgen hoor.
Dag Dave, heel veel groetjes van ome Theo en tante Nel -
11 Januari 2009 - 20:36
Devijflansjes:
He Dave,
Na een pittige 1/2 marathon rond de keukenhof is het goed rusten vanmiddag.Nog steeds koud in kikkerlandje. Geniet lekker daar en de groetjes van ons. Rien,Helma,Anouk(ver weg), Natasha+Erwin, Raisa+Martijn -
12 Januari 2009 - 13:21
Anke (FloHo):
Hoi Dave,
Leuk om je belevenissen te kunnen volgen! En super om te horen dat je echt geniet van je trip. Gelukkig heb je nog enkele maanden in deze Chilleense zomer. Geniet er vooral van, en neem het mooie weer me als je terug komt.
Anke -
13 Januari 2009 - 19:18
Oom Jan En Tante Aly:
Geweldig Dave, de verhalen van jou te lezen.Voor ons wat herkenningpuntjes. de vulkaan Osorno en Puerto Varas.Heel anders jij in korte mouwtjes en op de achtergrond de sneeuw van de andes. Geniet er met volle teugen van.Ook van harte gefeliciteerd met de verjaardag van je vader. We blijven je volgen groetjes van ons. -
22 Januari 2009 - 11:52
Roxy:
Hallo daar! Alles nog naar wens daar aan de andere kant van de wereld? Vast wel. Ik wilde je even de groetjes doen van de hele familie. Have fun! -
23 Januari 2009 - 11:08
Maikeltje:
Hee Dave,
Hoe gaat 't met jou? Ook nog steeds alles goed daar? Jij gaat al weer bijna naar huis of niet?
Groetjess -
24 Januari 2009 - 11:33
Esther:
Heey Dave!
Leuk om te lezen dat je het zo naar je zin hebt!
Nog veel plezier met alles wat je gaat doen!
Groetjes!